PrinTransilvania

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Intotdeauna mi-e greu sa vorbesc despre Sibiu. Mi se pune un nod in gat si-mi fug ideile prin cap bezmetice, imi suiera sangele prin vene si ceva fluturoi imi alearga prin stomac. E fix acelasi sentiment ca atunci cand trebuie sa vorbesc despre barbatul pe care il iubesc si nu numai atat, ci sa si explic de ce. Stiu ca incepand sa insir calitati, ii retez din valoare, stiu ca un simplu “nu stiu” taie din intensitatea simtirilor, stiu ca orice si oricum as spune nu e indeajuns.

Foto-1-45M-am indragostit de Sibiu si imprejurimile lui in urma cu vreo 5-6 ani, poate chiar 7, dar cine sta sa numere anii cand vorbim despre timp dilaltat si emotii? L-am adulat ani la rand de 1 mai, la FITS, in septembrie si oricand aveam ocazia sa-i calc caldaramul. Este orasul in care timpul are rabdare, oamenii zambesc, pianul imi rasuna in timpane (la propriu si la figurat), in care am vazut prima data Faust si in care mi-am adus iubirea. Cred ca inca e acolo, asunsa undeva in turn, sau poate sub Podul Minciunilor sau chiar pe drumul de intoarcere de la Cisnadioara.

Il vizitez si revizitez sub orice pretext, motiv, explicatie. Stiindu-mi prea bine piticii de pe creier, Andrei a decis sa ma ia printransilvania, fix cand a ajuns la zona Sibiului. Bine ai facut, Andrei! 😀

Si uite asa, cu tot entuziasmul din lume si toata energia am pornit catre Cetatea Sfantul Mihail din Cisnadioara, edificiu reprezentativ pentru arta romanica din Transilvania. Ridicata pe la 1200, initial aflata in posesia regelui Andrei al II lea, biserica nu a suferit prea multe modificari de-a lungul timpului, fiind conservata asa din prima jumatate a secolului XIII.

cetatea cisnadioara

Tot Cisnadioara adaposteste, in centrul satului, Biserica Evanghelica, finalizata in 1764 in stil baroc, locul unde se afla cea mai veche orga functionala cu tubururi din Transilvania.

biserica-evanghelica-cisnadioara

Dupa ce respiri aerul istoriei, te incarci cu un zumzet de energie ancestrala, e bine si fain sa-ti indrumi pasii catre un loc in care aerul e tare, zapada te inconjoara chiar daca e iunie, iar strainii spun ca ar fi unul dintre cele mai frumoase drumuri montane. Da, despre Transfagarasan, Cascada Balea si lacul cu acelasi nume va vorbesc.  Sa faci bine sa nu le ratezi daca esti prin zona, altfel vei pierde niste trairi pe care nu le gasesti in alta parte.

In drumul de intoarcere spre Sibiu, in Cartisoara, undeva pe partea stanga, ai sa vezi o cascioara cu numele Muzeul Badea Cârțan, un loc ce nu-ti atrage deloc atentia din exterior, dar care te uimeste de indata ce intri. Este absolut fascinant cum localnicii au facut eforturi de a crea si intretine acest mic muzeu dedicat celui mai important om din toate timpurile din acea zona: Badea Cârțan.

Muzeul lui Badea Cartan

Tot coborand spre Sibiu, vei gasi la  Cârța și am vizitat abația cisterciană. Manastire ce dateaza din 1202, a detinut un rol major atat in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si in introducerea si diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.

Abația cisterciană de la Cârța

Pana data viitoare: calatorii faine, multe si colorate va doresc!

Credit foto: Alex Dima.

Prin Transilvania este un proiect susținut de Aqua CarpaticaDomeniile SâmbureștiEuroGsmElectrogrupiQuest, realizat cu sprijinul Continental HotelsToshiba și Yellow Store

 

Leave Your Comment Here