Invata sa spui nu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

20130526_202130Stiu ca pentru tine e mai importanta fericirea celorlalti. Stiu ca ai un soi de jena inteleasa doar de tine in a oferi raspunsuri neplacute celor din jurul tau. Ti se inclesteaza dintii si-ti urca inima-n ochi, unde se zbate pana incepe sa-ti fie teama ca o sa-si ia zborul.

Simti ca acel nu – cu derivatele de rigoare: nu pot, nu vreau, nu am timp, nu e pentru mine, nu te plac, nu te mai iubesc, nu te mai vreau- vor ciunti oameni atat de rau incat intreaga omenire va fi zguduita. Ti-e teama de fapt de umbre, de presupuneri si iti neglijezi propriul bine de dragul celorlalti.

Invata ca teama si vinovatia au inrobit dintotdeauna oamenii. Cei ce pot sa le induca au cucerit si dezbinat imperii, pamanturi, popoare, societati. Invata sa nu-ti asumi frici straine, inventate de un suflet speriat in miez de noapte ori aruncate pe umerii tai de oameni urati. Invata sa nu-ti aduci vine imprumutate doar pentru a usura alte inimi.

Intelege lucruri despre tine, despre oameni, despre viata si decide care-i normalitatea ta. Oamenii isi schimba simtamintele, oamenii sunt si neputinciosi, au momente in care se tarasc, dar asta nu-i face mai slabi, mai rai ori neoameni. Oferta-ti sansa de a fi uman, de a gresi, nu mai incerca sa fii un erou ce aduna toate sulitele din lume in pieptul sau si care trebuie sa fie minunt de minut subjugat de binele general al omenirii.

Invata ca tu ai voie. Ai voie sa gresesti, sa te impiedici, sa visezi, sa te lasi dus de val, sa te pierzi, sa plangi, sa fii slab, sa uiti, sa pierzi. Da, ai voie sa pierzi. Iar toate astea nu te fac decat un om intreg si bun, un om care va putea sa schimbe ceva in istorie.

 

 

 • Oana

  Minunat 🙂 si venit la fix dupa articolul meu de aseara. Noaptea imi limpezise si mie mintea.

 • Doina

  Frumos spus… Doar că teoria e bătută de practică de cele mai multe ori. 😉

 • Andreea Enache

  Este foarte adevarat ce spui. Este mare lucru sa ai curaj sa spui ce gandesti, ce vrei si ce te multumeste.
  Din pacate, multi ne lasam influentati de catre ceilalti si ne este jena sa refuzam atunci cand simtim asta. Atitudinea asta nu face altceva decat sa ne tina la distanta de scopul nostru: sa ne simtim impliniti si fericiti.
  P.S. In urma cu 2 luni am scris un articol pe tema asta care sper sa va ajute sa alegeti ce este cel mai bine pentru voi: http://www.doartu.com/atitudine/uneori-cea-mai-buna-varianta-este-sa-spui-nu/

Leave Your Comment Here