10 mai

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

lupusO zi aparent banala. Sau ziua proclamatiei de independenta in 1877. Sau ziua incoronarii regelui.

Nici una dintre aceste celebrari nu si-ar mai gasi sensul daca ai suferi de lupus.

Daca ai avea dureri articulare, febra, dureri musculare crunte si pierderi de memorie, nu ai putea sa te privesti in oglinda, cu atat mai mult sa celebrezi ceva de ca nu-ti aduci aminte sau pur si simplu viata.

Pentru oamenii bolnavi de lupus nu exista taskuri, joburi, cariere sau vacante de vis. Exista boala.

Pe scurt,  lupusul este o boală autoimună, necontagioasă, imposibil de prevenit, greu de diagnosticat, supranumită ”boala cu o sută de fețe” din cauza multitudinii și diversității simptomelor. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât profilul fiecărui pacient este diferit.

Anul acesta, de Ziua Mondială a Lupusului, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A) și Asociația Lupus România, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, lansează o aplicație prin care www.infolupus.ro se îmbolnăvește. Timp de o săptămână, în perioada 10-17 mai, cele mai comune simptome ale lupusului sunt transferate pe infolupus.ro, astfel încât utilizatorii care doresc să acceseze o anumită secțiune sau să citească un text vor experimenta online puțin din ceea ce înseamnă viața de zi cu zi a unui pacient cu lupus.

Tocmai de aceea am decis sa-mi imbolnavesc si eu blogul. Pentru ca cititorii mei, adica voi, sa puteti vedea cateva dintre simptome si sa cereti sa va faceti toate analizele, sa vorbiti cu medii vostri despre asta. Informatia inseamna putere. In acest caz si sanatate.

Sa fiti si sa fim sanatosi!

  • Vincent Bell

    Simbolul acestei zile si al persoanelor afectate de lupus este fluturele. In mod traditional, fluturele simbolizeaza libertate si gingasie, insa, in acest caz, ilustreaza efectul bolii, precum si al sperantei pacientilor cu lupus. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale lupusului este eruptia cutanata “in fluture”, respectiv la nivelul obrajilor si nasului.

Leave Your Comment Here