Cand binele devine o preocupare adevarata

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Binele poate fi o preocupare si incepe sa creasca intr-o tara in care parea ca doar ciulinii se mai invart. Si exista oameni, comunitati, companii, idei si initiative ce merita toata aprecierea si sustinerea noastre.

Un exemplu este Bursa Binelui  sau cum niste oameni destepti au inteles unde se poticnesc proiectele oamenilor binevoitori si ce putem face pentru a transforma sustinatorii canapelisti ce cred in puterea de salvare a like-ului in adevarati sustinatori. Prezenta fiind la intalnirea de lansare a acestei platforme, unde m-am bucurat apropierea unor minti luminate, a unor oameni pe care ii indragesc si apreziez de multa vreme precum Catalin Stefanescu, Mugur Ciumageanu sau Vlad Mixich, m-am convins inca o data de invarteala in cerc a multor oameni buni, care insa se pierd pe traseu. Pe scurt, ONG-istii se plang mult. Iertati-ma, stiu ca o sa ma urati cand spun asta, insa si eu am fost si sunt voluntar ori de cate ori pot sau se iveste ocazia. Revenind, plansul nu ajuta. Discursurile de tipul: e greu, tare greu si statul nu se implica, si e greu sa vinzi normalitate, doar cazurile umanitare mai prind, in general cele cu copii, arata niste probleme mari de viziune. Stiu ca in Romania nu exista o cultura a voluntariatului, ca el nu este apreciat ca in afara, nu se ia in considerare in cazul unei angajari, dar slava Domnului avem Gala Societatii Civile, Gala Oameni despre Oameni si multe altele care arata an de an ca se poate, ca responsabilitatea sociala si implicarea pot avea rezultate extraordinare daca le vedem ca pe niste proiecte adevarate, daca avem o viziune si daca invatam sa le comunicam mai putin plangacios.

Astfel, apreciez initiativa BCR de a crea aceasta platforma ce aduce impreuna organizatiile care au nevoie de sprijin pentru a-si desfasura proiectele si oamenii care  vor sa investeasca in faptele bune din comunitatea lor. E primul pas de a aduce la aceeasi masa partile implicate in devoltarea unei societati mai bune.  Concret, pe Bursa Binelui organizatiile non-guvernamentale isi pot crea pagini de profil in care sa isi prezinte activitatea, iar persoanele fizice pot alege sa devina voluntari pentru organizatie sau sa doneze bani pentru sustinerea diferitelor proiecte. Pentru o transparenta mai mare a modului in care sunt cheltuiti banii, donatiile se pot face doar pentru proiectele definite de catre organizatii, nu pentru asociatatie la modul general.

Si daca tot am inceput sa prezint exemplele pozite de tipul “uite, se poate”, trebuie sa amintesc de Tara lui Andrei, un model de implicare ce merita toate laudele. La aniversarea a 3 ani a unei tari in care oamenii cred si in care nu se rusineaza ca traiesc si nici nu vor sa plece mancand pamantul, mi s-a confirmat inca o data ca exista bine si se poate infaptui binele, atat timp  cat ne dam interesul si muncim in acest sens. Si se poate pentru ca, asa cum zice si platforma aferenta, “oamenii din Tara lui Andrei nu se lasa descurajati de probleme, ci aleg sa le rezolve. Iar diferenta e facuta de cei care vad în fiecare obstacol o noua oportunitate de a reconstrui lumea. Acestia sunt oamenii care castiga, prin rezultatul actiunii lor din fiecare zi, titlul de cetateni de onoare ai Tarii lui Andrei.” Felicitari, dragilor!

 

    Leave Your Comment Here