Tocaia grande

  • Carti
  • 13 September 2012
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“Spun nu cand ceilalti spun da la unison. Doresc sa descopar si sa revelez fata ascunsa, cea care a fost stearsa din compendiile de Istorie pentru ca era infama si degradanta; vreau sa cobor in renegatul inceput, sa simt consistenta lutului amestecat cu sange si noroi, sa fiu in stare sa infrunt si sa depasesc violenta, ambitia, meschinaria, legile omului civilizat. Vreau sa povestesc despre iubirea prihanita, cand inca nu se ridicasera altare inchinate virtutii. Spun nu cand ceilalti spun da, nu am alte obligatii.” (Jorge Amado, Tocaia Grande)

Dupa aproape un an de cand am descoperit simpaticul roman, mi-am amintit ca nu v-am povestit cat de frumos este si cat de mult veti castiga citindu-l.

Un roman despre un univers umed si torid, unde noroiul si praful isi imparteau calendarul tinutului de cacao. Un univers in care,  in cautare de lucru sau de bogatie se afla in continua miscare o multime umana variata si hulpava: muncitori, criminali, aventuriei, femei usoare, avocati, misionari.

Un roman in care personajele aparent creionate superficial, caracterizate doar prin nevoile si poftele lor primare capata pe parcurs niste nuante foarte interesant de urmarit, devin rotunde si complexe pana la final, lucru repetat identic si cu ideea comunitatii care se creeaza din nimic, intr-un loc uitat de lume, de civilizatie, de Dumnezeu, un loc salbatic prin definitie.

O poveste despre singuratate si modul in care ea este perceputa, acceptata sau renegata, traita constient sau ignorata complet. De la capitanul Navaro care decide sa infiinteze o asezare omeneasca in inima pustiului, pana la cele cateva curve ce asigurau animatia catunului, de la turcul Fadul plecat in descoperirea averii incomensurabile prin locuri uitate de vreme, la tanarul Castor ce-si traieste fericit singuratatea ca forma de libertate; toti sunt suflete singure, cu vise, teluri si dorinte si nu in ultimul rand, ambitii.

O poveste despre nevoia de tandrete acceptata in orice forma si din orice parte numai sa existe.

 

    Leave Your Comment Here