Cate ceva despre oameni si melci

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“1992, Cimpulung Muscel. Fabrica de masini ARO a dat faliment si urmeaza sa fie privatizata intr-o saptamana. Va fi cumparata de o companie franceza care intentioneaza sa o transforme intr-o crescatorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica ii are in prezent, doar 300 isi vor pastra locul de munca.Totul se schimba cand unul dintre baieti gaseste o solutie inedita menita sa-i salveze colegii de la somaj si sa scoata uzina din faliment.”

 

Asa este descris in linii mari subiectul celui mai recent film romanesc, cel de-al doilea lung metraj in regia lui Tudor Giurgiu, dupa Legaturi Bolnavicioase, numit simplu: Despre oameni si melci.

Cum eu abia astazi voi vedea filmul, nu va pot prezenta decat un fir explicativ oferit de scenarist,  Ionut Teianu, ce dezvolta prin intermediul textului acestei productii un concept inteles extrem de divers in Romania: libertatea.

“Despre oameni si melci este un film despre nedreptatea pe care o aduce cu ea libertatea. Este povestea unei utopii intr-o lume pragmatica si cinica. Este în acelasi timp povestea a doua lumi care se intalnesc : Romania si Franta. Doua lumi care se ignora reciproc si care nu cunosc despre cealalta decat clisee. Doua lumi reprezentate de personaje provinciale, ale caror referinte culturale sunt Julio Iglesias si Dan Spataru, in cuvintele cantecelor carora isi gasesc filozofia vietii si a iubirii. Sunt personaje pe care le-am inventat, cu care am trait luni de zile si pentru care am si acum o foarte mare afectiune. Sper ca si publicul sa le îndrageasca. Aceasta comedie dulce-amara este o tentativa de a exprima revolta pe care am resimtit-o in fata ipocriziei si cinismului care au insotit schimbarile din viata noastra după caderea comunismului.”

Abia astept sa vad filmul in aceasta seara, ocazie cu care ne vom intalni si cu o parte din echipa  si va invit pe aceasta cale sa-mi spuneti ce ati dori sa aflati de la ei.

Asadar, ce intrebari aveti pentru Andi Vasluianu si Tudor Giurgiu?

    Leave Your Comment Here