Despre masti, sentimente, cuvinte si fobii…

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

MÁSCĂ: Bucată de stofă, de mătase, de dantelă, de carton etc. (înfăţişând o faţă omenească sau figura unui animal) cu care îşi acoperă cineva faţa sau o parte a ei (pentru a nu fi recunoscut), lăsând numai ochii descoperiţi. (oare?…ochii ne sunt liberi? sau si ei se zbat sub un voal opac ce le inchide viziunea si le ascunde scanteia?)

 

Nu as vizita Venetia din doua motive: am fobie de apa si am fobie de masti. Am fobie de masti pentru ca desfigureaza. Fiecare masca pe care ne-o cream si care ne acopera, fura o parte din noi. Oare cat din noi mai reprezinta esenta si cat este cicatrice ramasa de la masca anterioara? Pe tine nu te arde masca ta? Masca pe care o ai acum sau cea pe care tocmai ce ai lasat-o jos, abia reusind s-o desprinzi, incarnata fiind in sinele tau? Nu te doare sa te ascunzi pentru a putea fi tu sau sau tocmai, pentru a difuza o imagine falsa?
Copilul poarta masti colorate, se joaca si se amuza cu ele, sunt masti ale unor idealuri si teluri inalte, ale unor eroi cu puteri supranaturale, cu care el, omul, viseaza sa se asocieze, pe care el, omul, ii vrea parte din el.
Neomul poarta masti bine definite, conturate, create si purtate cu un scop bine delimitat, fiecare culoare, fiecare model pentru ocazia sa: masti albe pentru disimularea unei puritatii improprii neomului, negre pentru a se face temut si imbatabil, masti pe care le poarta si care il poarta, pe care le foloseste si care il folosesc…

Daca mastile acestea ar fi doar externe si nu ne-ar atinge sufletele si nu le-ar schingiui, cat zambet ar fi pe cer si in mare si pe creasta alba de munte. Si in ochii celui de langa tine…

    Leave Your Comment Here