Chutney

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

(A se citi textul sacadat, cu pauzele impuse de punctuatie, cu aceasta piesa pe fundal)

Un el si o ea stau suspendati pe o scara deasupra unui cazan incins al iadului. Chiar si acolo nu se tin de mana. Chiar si in fata mortii si a chinului aleg sa fie singuri, sa fie pe propriile picioare, sa nu-si ceara ajutorul si nici sa-l ofere.

Am fost martora unui spectacol despre singuratate, despre alegeri, conjuncturi si solutii de viata. Cu un scenariu aparent simplu, cu o regie avangardista, foarte aproape de public, expunand emotiilor nefiltrate atat actorii, cat si spectatorii, Chutney este un spectacol de teatru al “noului val”, cum imi place sa-l numesc. Realizata pentru a fi jucata in spatii nonconformiste, fara artificiile unui spectacol clasic, fara lumini, reflectoare, muzica si cortina, piesa ilustreaza viata simpla a unei femei ce are ca pasiune si metoda de regasire gatitul. Personajul este construit intr-o singuratate menita sa-i apartina: ramasa fara parinti de cand era copila, ramasa fara bunici de curand, neregasindu-se printre oamenii din jur, alege cumva inconstient sa refuze si ideea de cuplu. Uraste singuratatea, se teme de ea, adorme ocrotita de sunetul frigiderului, insa, la primul semn de poticnire in drumul catre o viata cu cineva alaturi, alege sa fuga.

El, pierzandu-si tatal, de curand si mama, se poticneste in ghearele propriei disperari si alege involuntar singuratatea. Este tulburat, este timid, un om  ineficient cu propriile trairi, supus, isi traieste incercarile de a-si parasi singuratate, fara a o dezlipi de propriul trup vreodata.

Un spectacol concept despre singuratatea din noi toti, despre moarte, despre viata si alegeri.

Va recomand cu draga inima piesa Chutney, jucata la Green Hours, si recomandata de Marius Manole, cel ce a fost gazda noastra, cel ce a ales sa sprijine teatrul independent si teatrul de bar, actorii tineri, dar cel mai important, sa ofere emotii nefiltrate, reactii negandite, exprimate pur si sincer.

Spectacolul se va juca urmatoarea data pe 21 mai si promit sa va surprinda finalul. Ar fi pacat sa va dezvalui toate ingredientele ce-au facut dintr-un scenariu relativ usor si suplu, o piesa ce a trezit in mine mai multe simturi.

Multumesc, Marius!

p.s: Chutney este un termen britanic, imprumutat din limba hindi (“chatni” inseamna “a pisa” sau “a zdrobi”), care denumeste un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Mai exact, un fel de sos gros sau pasta, folosit la asezonarea carnii si a legumelor extrem de placut si de interesant.

Leave Your Comment Here