Nu-mi da pace

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Suntem o natie de oameni care abandoneaza in mod deliberat si continuu. Suntem un popor caruia parca ii place sa renunte si sa-si lase viata la voia intamplarii, sub pretextul soartei sau al interventiei divine. Suntem un cumul de circumstante, mereu atenunate, ce ne poarta pe o pojghita, mereu subtire, a explicatiilor cu o logica firava, a datului din umeri si a resemnarii.

Ne impletim lipsa de curaj si de traire cu mirajul unui trecut glorios, faurit parca anume pentru niste urmasi inapti de a-l reproduce sau egala. Himera unui popor brav ce nu s-a lasat niciodata condus sau infrant, ce poarta totusi in carnea-i urmele de unghii incastrate ale turcilor, rusilor, ungurilor, popoare pe care le uram per se, aparent fara a le atribui vreo urma de vina ori vreun act de subjugare, pur si simplu crestem o ura a priori.

Aparent suntem printre cei mai optimisti europeni din UE, insa renuntam sau ne complacem fara limita. Ne e in mod constient frica de orice risc si totusi ne aventuram in cele mai ridicole povesti fiscale si stratageme economice. Suntem acei oameni pe care i-am ocoli in viata datorita lipsei lor de hotarare si indarjire. Suntem trestii indoite de himera ocidentalismului si al lui “e mai bine, mai curat, mai frumos “afara””. Ramanem fara principii, fara convingeri, doar cu pareri. O multime de pareri inutile si exprimate prost. O multime de expertize date in toate si nimic in acelasi timp si prea putine acte de schimbare a unui metabolism prea slabit. Semnam petitii online, scriem articole pe unde apucam, dam like-uri si share-uri pentru tot soiul de cauze inventate pentru orgoliul si stima de sine sau pentru scopuri ce necesita mai mult decat mimarea unei societati civile.

Vrem sa schimbam ambalajul unei tari de care nu ne mai simtim reprezentati si cosmetizam niste search-uri in Google. Oare nu este mai indicat sa-i construim un muzeu lui Brancusi in care sa ne limpezim ideile si cu ajutorul caruia sa revigoram atitudinile cetatenesti si mandria nationala?

Oare zambetul precar pe care il desenam pe propriile fete ori de cate ori auzim ori este recunoscut un plus romanesc nu merita o zvacnire reala de a actiona?

Ne ridicam barbiile dintre palme si devenim razboinici curati pana la primele usi inchise si primele negatii auzite. Oare am uitat sa perseveram? Oare nu mai exista perseverenta?

PERSEVERÉNȚĂ, perseverențe, s .f. Acțiunea de a persevera; însușirea de a fi perseverent; stăruință, statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini etc.; tenacitate.

PERSEVERÁ, perseverez, vb. I. Intranz. A rămâne ferm și constant la o idee, la un sentiment, la o atitudine; a stărui cu răbdare și cu convingere întro acțiune

    Leave Your Comment Here