Culoarea sentimentelor

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Cartea, nu filmul. Cunoscuta in Statele Unite, unde a stat 2 ani in lista de best sellers, drept “The Help”, cartea e descrisa de The New York Times ca: “un roman care a castigat lozul cel mare”. De ce? E simplu. Romanul de debut al autoarei Kathryn Stockett a fost respins de nenumarati agenti si editori (aproape 50), a fost primit cu reticenta si abia publicat in cele din urma de Penguin Group. Insa primirea librarilor, a bloggerilor si a criticilor literari a compensat tot chinul ante-publicare. Sa nu mai vorbim de vanzari. 🙂

Povestea, asa cum v-am descris-o si cand am vorbit despre film, se desfasoara in jurul a trei femei pe care le leaga nu numai un proiect secret ce le pune in pericol viata si slujbele, ci si o prietenie trainica.

Romanul este unul savuros, ce-i drept si mai savuros in engleza, traducerea ii ia putin din farmecul jargonului si al jumatatilor de cuvinte folosite in anii ’60 in Mississippi, dar in continuare “de citit”.

Chiar daca ati vazut filmul, nu ezitati sa cititi si cartea, veti mai descoperi cateva parti ce nu au fost incluse in ecranizare si veti putea retrai si revedea cu propriile simturi personajele ce v-au placut.

Daca nu ati vazut filmul, si mai bine. Aveti ocazia sa va construiti propriile imagini ale personajelor, locurilor si cadrelor si apoi le puteti confrunta cu cele alese in film.

Cartea este aparuta la editura Univers, editura ce-mi devine din ce in ce mai draga. Saptamana aceasta trebuie sa-mi soseasca “Capitanii nisipurilor” a lui Jorge Amado, iar daca promit sa reediteze Tocaia Grande, promit la randu-mi sa le devin fanul lor numarul 1. 😀

    Leave Your Comment Here