Macelul din Sudan

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
In peste 20 de ani de razboi civil, de conflicte interetnice au fost:
400.000 de copii omorati
40.000 de rapiri
peste 2.500.000 de victime
peste 4.000.000 de refugiati (ultimele 2 date statistice sunt din 2004, de atunci numarul lor a crescut considerabil)
De unde si de ce aceste conflicte? Puteti gasi aici o scurta istorie a declansarii disputelor interetnice si a separarii Sudanului de Sud.
In fata unora pot parea doar date statistice, doar niste cifre uriase, depasite cu siguranta de alte cifre din alte razboaie.  As vrea totusi sa depasim etapa Stalin si sa de venim umani. (moarte oricarui om e o tragedie, cu atat mai mult moartea si schingiurea atator suflete).
Daca se intampla departe, unde e praf si oamenii au o alta culoare, nu inseamna ca nu conteaza. Nu inseamna ca nu exista durere, chin si groaza.
Imi amintesc de cum o lume intreaga a ramas socata dupa ce un fotograf tanar a aratat imaginea asta:

Sa amintesc ca la cateva saptamani dupa ce a primit premiul Pulitzer pentru aceasta fotografie, Kevin Carter s-a sinucis? In nota lasata precizeaza ca era bantuit de imaginile terifiante ale copiilor infometati sau morti, executati cu cruzime, aruncati in gropi comune si alte asemenea fapte covarsitoare pentru oricine.

De data aceasta incercarea de a atrage atentia asupra Sudanului si a ororilor de acolo se realizeaza printr-un film. Numit “Machine Gun Preacher“, filmul aduce in prim plan o poveste reala, a unui american – Sam Childers – ce lupta cu indarjire atat pentru schimbarea situatiei si incetarea crimelor, cat si pentru alinarea copiilor prinsi intr-un razboi care nu-i reprezinta, pe care nu-l inteleg si care le distruge tot ce au: camin, familie, viata.

Dincolo de faptul ca filmul este construit  pe ideea clasica a filmelor americane, o poveste inspirationala, in care bad boy-ul, fost traficant de droguri, puscarias, alcoolic ajunge sa se increada in forta divina si sa construiasca biserici si orfelinate, dincolo de faptul ca aceasta poveste este adevarata, (gasiti aici mai multe informatii despre Sam Childers) filmul reuseste sa transmita un impuls de a ne cauta, in viata asta mica si insignifianta pe care o purtam, un scop dincolo de noi si de telurile noastre comune si ordinare, de a face lucruri care sa ridice gradul de umanitate din noi si care sa lase in urma o lume mai buna.

Un film de vazut, despre un efort de a crede si de a lupta pentru o lume mai buna. Un film despre bunatate, asa cum este ea in adancuri si despre renuntarea la ignorare.

Pentru a va face o imagine completa despre drama oamenilor din Sudan, iata 2 rapoarte ale Amnesty: aici si aici.

    Leave Your Comment Here