Educatie financiara

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Educatia financiara sau lucrul care lipseste romanilor cu varf si indesat. Eu militez pentru inscrierea ei drept curs obligatoriu in scoala.
De ce? E simplu. Ca sa dispara nenumaratele procese si stiri scandaloase in care inca un batranel ori tanara familie ori cetatean cinstit si brav din popor denunta inselatoriiile vreunei banci. Sa nu-si mai faca romanul credite in necunostinta de cauza si nici sa apeleze la depozite cu dobanzi uriase in banci dubioase.

Eu, desi am studiat ceva economie de-a lungul vremii si am prieteni care au lucrat in banca ceva ani, marturisesc franc: nu as sti ce banca sa aleg nici pentru credit nici pentru depozit.

Pentru inceput sa alegem cea de-a doua varianta. Sa presupunem ca am niste economii, bani stransi cu sudoarea fruntii si imi doresc sa ii tin la loc sigur intr-o banca, nu sub saltea. Imi doresc in primul rand sa am siguranta returnarii lor. Apoi da, normal, conteaza si dobanda.
Intr-o incercare fugara de a intelege ceva din meandrele bancare am cautat, recunosc, superficial, niste informatii pe net si printre prieteni. Mi-am prins un pic urechile cand a trebuit sa diferentiez depozitul de contul de economii, cand a trebuit sa inteleg ce e depunerea cu capitalizare, care dobanda e mai buna, la o luna sau la 3 si tot asa.

Pentru ca intotdeauna recomandarile prietenilor sunt cele mai bune, va intreb sincer si deschis: daca ar fi cazul sa depuneti o suma oarecare de bani (nu vorbim despre sume enorme, milionari in euro 😛 ) unde ati face-o si de ce? Mai exact care considerati ca sunt cele mai sigure banci, care au cele mai bune dobanzi si mai apoi, care varianta de depunere si ridicare a dobanzii e cea mai buna?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

 • Adi Zăbavă

  Educatie financiara tot au mai prins cat de cat, ca au fost nevoiti. Sa vezi la aia politica cum stau…

 • Ariel

  N-aş băga asta în şcoală pentru că oamenii-s foarte diferiţi şi fiecare are grijă de banii săi într-un mod diferit.

  Am impresia că dacă băgăm asemenea cursuri în şcoală şi povestim despre creditele “corecte” şi blabla se fac nişte generalizări şi o să avem generaţii întregi cărora li se pare NORMAL să facă sute de credite la bănci / sau dimpotrivă, li se pare NORMAL să nu fac niciun credit.

  Educaţia financiară încă mi se pare ceva “personal”.

  Într-adevăr, e nevoie de nişte cursuri, dar nu dese precum orele de sport, spre exemplu.

  E nevoie de nişte cursuri obligatorii care să aibă loc în şcoli, dar care să ofere doar nişte sfaturi practice, nişte tips&tricks. N-aş face din acest curs o întreagă filosofie.

  Pe mine nu m-a învăţat nimeni cum să mă joc cu banii… şi cred că o fac bine. Nici sor-mea n-a avut parte de educaţie financiară şi văd că, deşi eu am impresia că aruncă cu banii în stânga şi-n dreapta, se descurcă minunat – deşi îi cu 3 ani mai tânără ca mine şi abia a descoperit ideea de “salariu”.

  Anyway, bun subiect. 🙂

 • madpinguin

  Pentru siguranta mergem pe ideea ca bancile mari (atat la noi cat si in Europa) sunt cele mai sigure, nu? BCR, Unicredit, BRD si de ce nu, CEC.
  Pentru dobanda… tb analizat punctual.

  O parte din educatia financiara cred eu ca revine chiar bancilor.

 • tunaru

  Da, asta chiar ca e un subiect complicat. Dar necesar.

  Alegerea cred ca e facuta in functie de popularitatea bancii, in cazul celor fara cunostinte. Aici ma incadrez si eu: deci as merge pe BCR (chiar daca imaginea e de banca usor invechita), BRD, Raiffeisen…

 • Andra

  Eu nu as pune banii la banca, pentru simplul fapt ca dobanda aproape nu acopera impozitul pe care il ai la banii depusi.

  Prefer sa-mi fac o asigurare de viata cu un cont de economisire atasat, sa am si protectie si sa nu platesc impozit (asigurarile nu sunt impozitate). E drept ca poti scoate banii abia dupa 3 ani, dar merita.

 • Stelian

  de la ce banca i-ai furat? 😀 si cati ? 😀

 • Andreea

  N-am furat:)) si e doar o situatie ipotetica 🙂

Leave Your Comment Here