Fluturele din palma lui Gandhi

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Eu sunt intotdeauna mandra de prietenii mei si ma bucur tare mult pentru realizarile lor. Astazi ma bucur ca am citit prima carte a lui Mihai Stanescu – Fluturele din palma lui Gandhi . (zic prima pentru ca sunt sigura ca vor urma mai multe, mai mari).

Mi-am dat seama ca as fi citit-o si daca nu ne cunosteam pentru ca m-a atras atat titul ei cat si inceputul unui capitol ce face referire la motto-ul pe care il urmez in viata si pe care il posed de la inteleptul Gandhi.

Textul are ca subiect principal schimbarea, transformarea atat la nivel individual cat si colectiv si evidentiaza toate aspectele ce favorizeaza, ori din contra, stopeaza dezvoltarea.

Dupa cum insusi autorul  o numeste, “mini-colectie de jaloane ale transformarii umane” , cartea contine atat concepte ale unor ganditori, filosofi, sociologi cat si amprenta lui Mihai oferita prin exemple ilustrative fiecarui capitol, exemple preluate din activitatea si experienta sa (deloc mica) in coaching.

Pentru ca merita citita si descoperita, n-am sa va dezvalui decat un mic citat din fiecare capitol si va invit sa va expuneti apoi opinia in comentarii. (dar numai dupa ce o cititi, da?)

1.Transformarea este prezenta la toate nivelurile

“oamenii au o sansa extraordinara: aceea de a schimba cele mai simple parti ale vietii noastre si, prin aceasta, de a ne transforma intreg universul in care traim. Nu este nevoie de mai mult. Fizica cuantica moderna ne invata ca exista  un “efect al fluturelui”, observabil si chiar calculabil la nivelul sistemelor cu un grad ridicat de entropie, de agitatie interna. Dincolo de frumoasa metafora a bataii de aripi care poate determina un uragan intr-o alta parte a lumii, “efectul fluturelui” este un fenomen prezent in mai toate aspectele vietii noastre agitate pe acest pamant.”

2.Transformarea – de jos in sus !

“In marile structuri sociale, toate transformarile au venit de la marginea acestora, centrul fiind intotdeauna preocupat sa pastreze status-quo-ul.”

3.Colaborarea si cooperarea – declansatorii transformarii

“Toate sistemele umane care sunt bazate pe individualism si concurenta intre indivizi sunt, in esenta lor, predictibile si lineare. Inteligenta si capacitatea de adaptare a unui singur individ – oricat de mare ar fi acestea – nu pot genera o transformare in sistemele in care acesta functioneaza. Ba mai mult, de obicei rezultatul este exact opus: sistemul il respinge pe individ, il expulzeaza la margine sau il blocheaza in
orice initiativa de transformare ar putea avea acesta.”

4.Emotia – combustibilul transformarii

“De cele mai multe ori, nevoia unei schimbari este constientizata si acceptata pe baza de observatii, analize, calcule de eficienta si alte motive calificabile in esenta drept rationale. Daca nevoia schimbarii este una rationala, atunci aceasta nevoie coincide, paradoxal, chiar cu opusul ei, cu nevoia de control.

Timpul si puterea cu care emotiile  circula atat prin sistemul nervos, cat si printr-un grup de oameni depaseste cu mult pe cele ale gandurilor si ideilor rationale. Implicit, orice transformare presupune implicarea emotionalului. Fara aceasta parte a noastra – care ofera energie pentru a
realiza orice ne propunem – transformarea nu poate avea loc indiferent cate argumente rationale, logice vor exista.”

5.Transformarea in miscare – a ctiunea concentrata si observatia detasata

“In esenta, avem nevoie sa invatam sa renuntam la a mai incerca sa controlam ceea ce nu poate fi controlat.”

6″Cercurile virtuoase – instrumentalizarea transformarii

“Ideea de “cerc virtuos” este in opozitie cu ceea ce ne indeamna sa pornim pe drumul oricarei schimbari: sesizarea cu claritate a lucrurilor care nu mai functioneaza asa cum o faceau odata si care trebuie schimbate.

De fiecare data, schimbarea incepe in acele locuri in care exista suficiente resurse si practice pozitive, sanatoase, de apreciat. Lipsurile,
problemele, defectiunile nu pot genera o transformare autentica prin simpla observatie si interventie asupra lor.”

7.Ruperile de nivel – caracteristice transformarii

“Problemele nu pot fi rezolvate la acelasi nivel de gandire care le-a generat.”

8.Transformarea observabila – punctul de inflexiune

“In orice schimbare, exista un anumit moment in care aceasta devine evidenta, in toata puterea ei. Malcolm Gladwell a denumit acest moment “the tipping point”, referindu-se la trecerea rapida si dramatica dintr-o stare cunoscuta si relative usor predictibila in alta, complet noua si necunoscuta.”

9.Relatia cu identitatea: “Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi… ”

Trebuie sa fim schimbarea pe care dorim sa o vedem intamplandu-se in lume.” Mahatma Gandhi.

    Leave Your Comment Here