Henri 4 – Rege al Navarrei

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Filmul cel mai aşteptat al primei zile RO-IFF a fost  Henry 4, regia Jo Baier, desemnat “Cel mai bun film străin” la Festivalul Fort Lauderdale.

Henri de Bourbon (sau Henri IV) denumit și Henric cel Mare a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610), primul rege din familia de Bourbon. Considerat inca de copil un spirit puternic, aproape de tarani si de prigoniti (hughenotii), insusi Nostradamus ii prezice un viitor stralucit ca viitor rege al Frantei.

Un boem al vremurilor sale, mare iubitor de frumos, cu idei vizionare si un luptator indarjit pentru libertatea de a alege, Henri parcurge un destin sinuos, insa deloc comun. Astfel filmul ilustreaza intr-un mod extrem de meticulos, orientat catre exprimarea umanismului, portretul unui barbat nevoit sa-si schimbe religia de 5 ori, sa se casatoreasca de 2 ori, sa-si piarda adevarata iubire si primul prunc, totul in schimbul fericirii si prosperitatii unui popor. Franta, ajunsa in pragul unei saracii devoratoare sub familia de Medici si dupa un razboi religios ce a dezbinat-o, devine prospera si infloritoare sub conducerea lui Henri. Un alt merit important de mentionat a monarhului este libertatea credintei pe care o acorda poporului sau. Prin Edictul din Nantes asigura libertatea religiei protestante hughenote in Franta.

Un film ce prezinta fara clisee ori lumini prea romantate o istorie ce a influentat ulterior dezvoltarea umanismului .

Iata si trailer-ul e care l-am gasit la Mache pe blog:

Henri 4 face parte din seria de filme prezentate in cadrul RO-IFF. Festivalul tine dureaza pana in data de 9 octombrie si aduce in prim plan productii din regiuna Marii Negre. Programul in gasiti aici, iar biletul de intrare este doar 1 leu. Ar fi pacat sa-l ratati, nu?

  • Impresii despre filmul Henri IV

    […] ca actiunea se desfasoara in perioada medievala si pentru ca m-au convins articolele lui Make si Andreea. Pe scurt, filmul este o altfel de biografie a Regelui Henric al IV-lea, primul rege al Frantei din […]

Leave Your Comment Here