Dolce far Niente

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“În vis mi-e fericirea si lenevesc usor;
Pe-aripi de vânt, o lume de umbre eu cutreier;
Pe-o mare fara tarmuri si fund încerc sa treier;
Fac din nisip palate si scriu în vânt de zor.” Petrarca

Nae Caranfil ne spune razand cum a vrut sa refuze ecranizarea acestui scenariu, a romanului distinsului Fréderic Vitoux, considerandu-l mult prea literar, autosuficient sisesi ca act literar, un text ce nu trebuie si nu are nevoie de ecranizare. Si cum se trezeste spunand da, vom face filmul.

Dupa vizionarea primului sau film ce nu are legatura cu Romania, minunatul nostru regizor, Nae Caranfil, a avut rabdarea sa ne raspunda la cateva intrebari, ocazie cu care am aflat o sumedenie de lucruri in premiera. Multumesc pe aceasta cale Ruxa si organizatorilor RO-IFF.

Povestea unui Stendhal ce isi cauta linistea si sinele in Italia incepe intr-o maniera suprarealista, plina de umorul atins de “Caranfil’s touch” si se continua intr-o impletire de planuri si istorii, de drumuri si epopei nationaliste, de discursuri filosofice ori scene umoristice.

Filmul este pentru prima oara prezent intr-un cinematograf romanesc, din motive greu de inteles pentru mine, poate orgolii, poate bani, poate lipsa de interes. Insa e pacat, mare pacat. Haideti sa ne cinstim si sa ne recunoastem valorile cat sunt in viata.

Dolce far niente ruleaza si astazi, de la 15.45 la Cinema Eforie, iar biletul este simbolic: doar un leu.
Urmariti Festivalul RO-IFF pentru cele mai bune filme din regiunea Marii Negre.

 • Cristian

  In cautarea lui Petrarca la Arezzo, Italia.
  Ma chinui de 2 zile sa prinde deschis la muzeul Petrarca, jobul se termina la ora 17, muzeul se inchide la 16…
  Maine am liber, imi propun sa fiu la 10 acolo.
  Petrarca evocat in filmul lui Caranfil.
  Evul mediu (dark age) de fapt ne-a lasat mostenire cele mai frumoase orase, le cautam si le vizitam in zilele noastre, gasim aici ce nu avem in zilele noastre: oaze de liniste si armonie. Evul mediu il traim acum.

Leave Your Comment Here