Cluj Trip

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Cand ti-e dor de un prieten bun si de un un oras pe care-l iubesti ce poti sa faci? Iti iei liber o zi (ca sa fie weekendul intreg), iei o masina si alti 2 prieteni si fugi sa te relaxezi si sa scapi de dor.

Asa am purces eu spre Cluj, un oras pe care l-am descoperit, cu tristete o spun, abia anul trecut si de care mi s-a lipit sufletul fara sa inteleg de ce atat de intens si de durata. Am plecat vineri dimineata, cu noapte-n cap si somn pe gene cu Leon, Andrei si Corina catre  Ardeal.

Ajunsi acolo, am fost ghidati de Andrei catre cele mai bune locuri de vizitat, de dormit ori de consumat cea mai buna mancare si nu in ultimul rand locurile ideale pentru petrecut timpul sau pentru “baute” cu prietenii.

Pe scurt, iata recomandarile mele in urma a ceea ce-am experimentat:

 • daca nu va cazati la City Plaza nu veti putea intelege ce ratati. Este un hotel aranjat asa cum trebuie pentru a te odihni si a te bucura de sederea in oras. Are o pozitie centrala, este decorat extrem de boem (am apreciat in mod deosebit locsorul de citit ), iar servirea este impecabila.
 • va invit sa apelati la prieteni sau taxi daca doriti sa colindati cat mai mult din oras intrucat are nenumarate urcusuri si coborasuri si veti fi extenuati dupa primele doua ore. Centrul vechi poate fi batut la picior, insa daca va doriti sa explorati mai mult de atat, apelati la o masina.
 • va puteti bea linistiti cafeaua de dimineata, dar va puteti distra si la Jagernight in cafeneaua Reload.
 • Daca va doriti o iesire “la o bere” cu prietenii va recomand fara tagada Ludwig. Locul e tare primitor, iar meniul asezonat cu citate ale unor oameni celebri ale tuturor vremurilor legate de bauturi este teribil de amuzant.
 • In ceea ce priveste o masa copioasa dar si o priveliste pe masura in acelasi timp, va recomand atat Panoramic cat si Miko.
 • De vizitat in mod obligatoriu in centru vechi: Palatul Banffy , Biserica Piaristilor, Cetatea (zidurile i-au fost reconditionate de curand), Biserica franciscana, Piata Muzeului si Gradina Botanica.

 • De ales pentru transport pe Leon  (Seat Leon) – el e noul nostru amic pentru ca ne-a dus repede si in siguranta pana la Cluj si nu numai. Ah si consuma si putin. 🙂

De asemenea, daca tot ajungeti in Cluj  ar fi pacat sa nu-i vizitati si imprejurimile. Recomandari:

 • salina Turda – e un adevarat SF, noi i-am zis OZN-ul

 • Cetatea Calnic – prima cetate in care, pentru a intra a trebui sa ma duc in curtea unor oameni sa cer cheia. Este tare frumoasa si bine intretinuta, ba chiar este monument UNESCO

 • Cetatea Alba Iulia – de departe cea mai frumoasa cetate pe care am vizitat-o din Romania. Are o suprafata foarte mare renovata impecabil, este cea mai mare cetate din Europa de Est si se poate lauda ca fiind cea mai frumos intretinuta.

Avand in vedere ca se cam duce caldura, daca tot renuntati la Vama si alte locuri de pe litoral, nu ezitati sa vizitati asemenea locuri frumoase care va vor relaxa si va for inveseli weekend-urile.

Multumesc in mod special Andrei Crivat, City Hotels, Porsche Inter Auto Romania si SEAT prin Porsche Bucuresti Vest 2.

 • nebuloasa

  Tare ma bucur ca ati ajuns si la Calnic, era pacat sa fiti in zona si sa o ratati. Totusi, mie mi-a lasa un gust amar (ma bag si eu in seama si las la citit asta, mai spre final, asa http://nebuloasa.info/o-intamplare-cu-o-cetate-si-o-tona-de-indiferenta)

 • Andreea

  E drept ce-ai scris tu. Eu am fost socata de treaba cu cheia. Apoi sincer mi-a placut faptul ca am fost lasati sa umblam pe unde vrem si sa descoperim noi chestii, dar mi-ar fi placut si mai tare sa imi zica si o poveste macar la sfarsit. Si mai e si monument UNESCO. Dar, poate se vor schimba lucrurile.

 • Raluca Duta

  Treaba cu cetatile sub cheie e valabila destul de mult in zona Ardealului, mai sunt cateva mai no name asa, dar foarte faine in drum spre Sighisoara. Si la fel se intampla si cu bisericile fortificate. Si asta poate pentru ca primariei nu-i pasa ce se intampla cu cetatile si manastirile noastre.

  In cazul manastirilor de care povestesc am intrebat tantiile care aveau cheile si ne spuneau toate acelasi text – e un singur preot pentru mai multe manastiri din zona, si cum numarul credinciosilor e cam direct proportional cu cel al manastirilor, se mai vorbesc si se muta de la una la alta, in functie de duminica si de disponibilitatea preotului.

  Si am prieteni care termina teologia si nu au parohii si trebuie sa dea niste sume incredibile pentru a prinde un loc langa un preot batran sau sa se hotarasca sa-si faca o mica capela, daca parintii sunt mai instariti si vand cateva pamanturi prin zona.

  Deci cam asa stau lucrurile pe la noi cu cetatile si manastirile fortificate care mai supravietuiesc din bunavointa si dragul unor localnici.

 • Andreea

  Da, stiu ce zici. Dar aceasta suberba cetate este momument UNESCO, adica presuspun ca primeste niste fonduri. E pacat ca nu se intampla nimic cu ele. 😐

Leave Your Comment Here