Pygmalion

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Seara trecuta mi-am petrecut-o intr-un teatru de renume al Bucurestiului, patrunzand intr-o piesa extrem de frumoasa, a carei poveste o stiam, dar pe care nu o vazusem pusa in scena pana acum. Ghidandu-va dupa titlu, ati ghicit, este vorba despre Pygmalion a lui George Bernard Shaw jucata la teatrul Nottara.

Povestea probabil o stiti, iar daca nu, o reiau pe scurt. Preluand vechiul mit grecesc a lui Pygmalion, G. B.Shaw descrie  povestea profesorului Henry Higgins, un lingvist snob, ce accepta provocarea, chiar pariaza pe o tanara florareasa modesta, simpla, poate chiar vulgara ca o va transforma intr-o adevarat doamna a inaltei societati prin lectii de fonetica, lingvistica si bune maniere. Precum creatorul mitologic si acesta se indragosteste de creatia sa.

Imi place teribil de mult mitul, impletirea stadiului  narcisist cu idealizarea ca forma de purificare a dorintei. Diferentele dintre proiectia unui om singur aflat in fata vietii si realitatea creatiei sale il tortureaza si-l uimesc. Dupa o lupta intensa de indepartare de tot ceea ce este impur, lumesc, comun, creatia sa, ce depaseste stadiul de obiect de studiu, de experiment si pariu, ii rastoarna credintele si-i nauceste simtirile.

Toate aceste trairi a reusit sa mi le transmita nimeni altul decat Paul Diaconescu ce a jucat excelent rolul profesorului Higgins. Pe Paul il stiti din “Buna, ce faci?” in care a jucat rolul lui Vladimir, un pusti semi-razgaiat, semi-matur.

Pygmalion este piesa lui de licenta (motiv pentru care tin sa-l felicit inca o data) si va marturisesc ca este deja un actor bun. Desi la inceput de cariera, Paul se descurca minunat si pe scena si pe micul ecran, iar aseara a reprezentat cu succes un rol dificil, incarcat de nuante, sclipiri si controverse interioare.

Cateva detalii despre cei implicati si distributie:

Conducatori proiect: Lector univ. dr. Bogdana Darie si Prof. asoc. dr. Mirela Gorea

Scenografie: Iza Tărţan, Coregrafie: Andreea Belu; Prof. coord. an III: Prof. univ. dr. Florin Zamfirescu

În distribuţie: Paul Diaconescu, Ioana Elecfi, Vlad Musteaţă, Ana-Maria Bercu, Ana Vicovan, Eugeniu Cozma, Ovidia Bănaru, Smaranda Pasnicu/Cosmina Stratan, Vlad Pavel

Va invit sa-l vedeti pe scena teatrului Nottara, miercuri, 20 aprilie, cand se va juca din nou piesa si sa stati pe aproape, in curand voi publica un interviu cu el in exclusivitate.

Asadar, ne sustinem actorii?

    Leave Your Comment Here