Scriere creativă

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Cursul de scriere creativă sau cum învață Andreea să scape de motive, pretexte și acuze adresate inspirației, autocenzurii și blocajului scriitoricesc.

Așa cum este descris, cursul este gândit ca o parte introductivă a procesului de scriere creativă și este de departe, cea mai faină cale de a-ți încerca limitele, reacțiile, stilul și hotarârea în scris. Să nu vă așteptați ca după absolvirea acestui curs să fiți scriitori sau poeți sau să primiţi premii Nobel pentru literatură. Atelierul este precum un  psiholog bun,  te lasă pe tine să faci toată treaba, să cauți, să răscolești, să cotrobăi prin toate cotloanele până găsești propriile răspunsuri, stilul și ”propria voce”.

“Orice om păşeşte spre perfecţiune cu propriile-i picioare. Nu există progres prin delegaţie. Nici citirea unor cărţi şi nici audierea de conferinţe pe această temă nu se pot substitui efortului personal.” Christmas Humphreys

În cadrul primului atelier am exersat scrierea ludică, am fost invitați să fantasmăm și să ne traspunem rapid, fără prea mult timp de meditație (lucru extrem de folositor cel puțin pentru mine, am observat cât de bine lucrez sub presiune). Am fost mici Cehov, am pătruns în visele lui Iisus şi am pregătit scrisori de dragoste între Lolite și profesori prăfuiți de filosofie.

În plus, îmi place teribil faptul că lucrăm cu scriitori ruși. Am început cu Cehov, cu povestirea Moartea unui slujbaș, a cărui final a trebuit să-l inventăm, colegii l-au pomenit pe Bulgakov, iar urmatorul curs ni-l va aduce pe Nabokov. Nu poate fi decat un deliciu pentru mine.

Nu știu dacă mi se permite să dau toate detaliile legate de desășurarea atelierului,  să pomenesc toate exercițiile, însă trebuie să știți că veți lucra serios cu penița voastră. Pentru că nu este un curs de tip academic, nu este decât pe alocuri teoretic, iar adevărata provocare este adresată participanților . În mare parte se bazează pe exerciții de scriere pornind de la diverse subiecte (iar Mario, slavă Domnului nu duce lipsă de imaginație) pe care fiecare le dezvoltăm în sensul propriu.

Acum vă las, am o temă grea pentru acasă: Steaua, simbol al speranței (în tarotologie), se întrupează într-o tânără domniță, îl înlocuiește pe Virgiliu și coboară alături de Dante în Infern.

 • | CeRecomand.ro - Aşa mergi la sigur

  […] de imaginație) pe care fiecare le dezvoltăm în sensul propriu.Întregul articol îl gsiți pe andreeaburlacu.ro. Ţi-a plăcut recomandarea? Abonează-te la fluxul RSS al CeRecomand.ro pentru a primi cele mai […]

 • trifoi

  La asta vreau sa ma inscriu si eu… Mersi de detalii… Chiar mi se pare interesant!

 • Mario

  Mulțumesc pentru menționare, Andreea. Data viitoare – Nabokov indeed.
  Cursul e liber, adică poți povesti ce vrei, exact cum vrei. Chiar te rog, de fapt. Exercițiile pe care le fac cu voi le fac numai cu voi, nu se vor repeta la următoarele serii.

 • Claudia

  Subscriu!

  Este cursul la care as participa la infinit…. Este cursul care mi-a vindecat sufletul si mi-a starnit pasiunea de lectura, dar mai ales de scris.

  Este un curs vindecator de multe… 🙂

  Ganduri alese si spor la scris! Inspiratie maxima!

 • Ana

  Cum ma inscriu si eu??

 • Andreea

  Ai aici toate datele pt inscriere: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/atelier-de-scriere-creativa/, insa intreaba daca se mai organizeaza unul sau poti recupera din mers.Spor!

Leave Your Comment Here