Black swan

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Esti mică și teribil de fricoasă. Delicatețea ți se răsfrânge pe chip, iar sfiala din mișcări te descoperă blajină, te lasă goală în fața mulțimii.

Ești atât de obsedată de control și de perfecțiune încât te muncești clipă de clipă, îți chinui trupul și spiritul, te zbați și suferi pentru cea mai mică imperfecțiune. Tu nu ai voie să greșești, să dezamăgești, să fii altfel decât cea mai bună. Ți-ai impus asta de când te știi și nu-ți permiți să cobori standardele. Eșecul nu este niciodată o probabilitate, cu atât mai mult o variantă.

Ți-e ciudă pe tine ori de câte ori te blochezi undeva aproape de atingerea perfecțiunii, a scrierii perfecte, a mișcării, a rotirii perfecte, a unui zâmbet fără pată. Și te-nfrânezi de fiecare dată când simți ceva. Te simți vulnerabilă și umană, iar în felul ăsta nu vei mai putea ajunge perfectă niciodată. Fugi cu atâta putere de tot ce te-ar lăsa să te destinzi, să te pierzi, să te lași în voia ta, a altora sau a sorții, încât uneori mi-e frică să nu aluneci în vreo prăpastie.

Îți controlezi mișcari, gânduri, cuvinte, strălucirea ochilor și anvergura zâmbetului. Îți controlezi dorința arzătoare și ocolești plăcerea pentru că te-ar putea trage înapoi. Te autocenzurezi după reguli create de tine și adaptate fiecărui mediu în care te învârți. Te sufoci cu o supradoză de autocontrol ce te obsedează și de care nu mai poți scăpa. Ți-e teamă să superi, să deranjezi, să te exprimi asa cum ești.

Cineva sau ceva reușește să-ți rupă ritmul ăsta nimicitor și te face să te întrebi cine ești și daca meriți să continui așa. Îți propui o schimbare pe care însă n-o asimilezi cu întreaga ta ființă, o schimbare radicală, mult prea dură pentru femeia blajină pe care o ascunzi în tine. Ce faci atunci?

Reușești să fii lebada neagră fără a o ucide definitiv pe cea albă? Poți să îmbini amele roluri sau ele îți aduc pieirea?

Un film despre o dublă personalitate, despre emoții și atitudini înfrânte, sugjugate de obsesia de autocontrol. Vă invit să-l vedeți, să-i trăiți emoția și să împărtășiți nevoia de sublim ce se regăsește încă din prima secundă până în finalul peliculei. Cât despre coloana sonoră absolut superbă, jocul și creația actoricească, viziunea lui Aronofsky vă las să le descoperiți, expertiza mea nu-și are locul aici.

Leave Your Comment Here